Ani během adventu si nechceme odpírat cukroví a další dobroty a když si trochu spustíme mozek na špacír nápady a kreativitě se meze nekladou! Navíc si můžete zpříjemnit advent přípravou báječných, ale hlavně zdravých a fit mlsek nebo klidně i hromadou zábavy s polovičkou nebo kamarády v kuchyni. Máme pro Vás recept, který jsme s týmem Avalon Fitness zkusili připravit a výsledky byly více než překvapující (mimo jiné jsme se o toho nasmáli že nemusíme týden cvičit břišáky!)
Ovesné sušenky s domácím džemem (linecké to není, ale té vlákniny!)
Vhodné pro alergiky i vegany – jsou bez mléka a vajíček.
Ingredience:
- 500 ml jemných ovesných vloček
- 4 polévkové lžíce strouhaného kokosu
- 84 ml kokosového oleje
- 84 ml javorového sirupu nebo medu
- 1 polévková lžíce perníkového koření
- Špetka mořské soli
Náplň:
Pokud není domácí džem od babiček, tak:
- 150g mražených jahod nebo malin (je libo obojí)
- 2 lžíce medu
- 2 polévkové lžíce chia semínek
Jak na to?
Ingredience na těsto smícháme všechny v míse, pěkně zpracujeme rukama (posilujeme svaly v předloktí i na zápěstí 😁). Vypracujeme dvě menší koule, které zabalíme do potravinové fólie a dáme přes noc do chladu.
Připravíme si džem – pokud nemáme zásoby z léta, nebo parádní dárek od babičky:
V hrnci na plotně rozehřejme ovoce dokud nepustí šťávu. Přidáme med. Zlehka orestujeme a necháme krátce přejít varem. Do mixéru vložíme ještě horkou směs ovoce a rozmixujeme do hladka, přidáme chia semínka opatrně promícháme, nandáme do skleničky nebo krabičky (část co nezděláme zcela jistě dojíme nebo použijeme do jiného cukroví), dáme vychladit.
Těsto vyválíme asi na 3mm placku. Vykrájíme kolečka, srdíčka ❤️ (nezapomeňte, že potřebujete na každý kus dva dílky – spodní a vrchní díl, díky kterému bude vidět džemuláda). U vykrajování můžeme posilovat zadek unožováním 👯♂️.
Naskládáme vykrájené kousky na plech s pečícím papírem upečeme na 190°C cca 15 minut. Po vychladnutí namažeme spodní díl džemem a spojujeme vrchním. A hotovo!
Přinesete nám ochutnat? Sladce se Vám odměníme!